Att skapa välmående arbetsplatser där medarbetarna trivs, mår bra och vill stanna länge ligger helt rätt i tiden – inte minst när det gäller att locka rätt kompetens till företaget.
I det här blogginlägget lyfter vi tre spännande företag som på nya innovativa sätt satsar på sina anställda.
1. Fria arbetstider för alla medarbetare
På inboundbyrån Invise har de anställda sedan 5 år tillbaka haft helt fria arbetstider. Satsningen har inte bara resulterat i mer produktiva och välmående medarbetare. Invise har också vuxit avsevärt och har idag 25 anställda.
I grund och botten handlar kulturen på Invise om tillit – att lita på att medarbetarna är här för att de vill och att de faktiskt utför sitt jobb på bästa sätt.
– Förtroende är ingenting du behöver förtjäna på Invise. Från den dag du går in genom dörren här har du mitt fulla förtroende, säger företagets VD Camilla Agardh.
Läs hela blogginlägget “Här har personalen helt fria arbetstider”!
2. Reflektion på arbetstid
De flesta av oss är säkerligen medvetna om vikten av att ta sig tid att stanna upp och reflektera över olika frågor och situationer under arbetsdagen. Samtidigt gör våra hektiska scheman att just den punkten i många fall bortprioriteras.
På callcentret Youcall ser situationen emellertid annorlunda ut. Här har ledningen, med VD Tony Nilsson i spetsen, nämligen infört obligatorisk reflektionstid under arbetstid för samtliga anställda.
– Drömmen för mig är att alla ska tycka att det är kul att gå till jobbet. Och hur skapar man en sådan arbetsplats? Forskning visar att det handlar om att låta medarbetare vara med och påverka, att de ska känna dig delaktiga. Då är det upp till företagsledningen att komma med idéer som leder till ökad motivation och ökat engagemang, säger Tony Nilsson.
Läs hela blogginlägget “Här får personalen tid till reflektion varje vecka”!
3. Träning = extra semesterdagar
För några år sedan stod bostadsbolaget Mimer i Västerås inför en stor utmaning med ökade sjuktal och långtidssjukskrivningar bland sina medarbetare. En förändring var helt klart nödvändig. Men vad skulle man satsa på? Valet föll till slut på en unik motionssatsning som går ut på att medarbetare som ägnar sig åt någon form av pulshöjande träning på fritiden får en morot i form av extra semesterdagar från företaget.
Responsen från medarbetarna har till 99 procent varit positiv – av de drygt 150 anställda för 77 procent idag träningsdagsbok varje månad – och sedan starten har 125 extra semesterdagar delats ut. Sjukfrånvaron har därtill sjunkit med 30 procent och ingen är längre långtidssjukskriven.
Läs hela blogginlägget “Här får personalen extra semester om de tränar”!
***