Vem ansvarar för livspusslet?

Vår nya gästbloggare Christina Stielli är författare, poddare och dessutom en av Sveriges mest populära föreläsare. Med humor och enorm träffsäkerhet lyfter hon frågor kring den välmående arbetsplatsen – och hur arbetsgivare och medarbetare tillsammans kan skapa den. Ämnen som vi på Convini verkligen brinner för.

Christina gästar vår blogg en gång i månaden och i det här inlägget pratar hon om något som många av oss kämpar med dagligen – det så kallade livspusslet.

Ibland får vi inte ihop det. Vi vill räcka till som föräldrar, leverera på jobbet, hämta och lämna på skola och förskola, räcka till för vänner, träna, ha egen-tid, planera kalas, handla, hälsa på föräldrarna, underhålla kärleken i förhållandet, vara med på afterwork på jobbet … och så ska vi hinna sova.
Vi vill så mycket!

Men allt får sällan plats som vi vill ha det och så sitter vi där med ett livspussel som inte går ihop. I värsta fall börjar vi må dåligt med en stress som kryper längre och längre in under huden. Vi kanske börjar få svårt att sova och till slut kan all press leda till en sjukskrivning för att vi helt enkelt inte orkar mer. 

Hur många timmar har dygnet?

Jag var en av dem som under småbarnsåren fäktades intensivt och outtröttligt med att få in 28 eller kanske till och med 30 timmars åtaganden på ett 24 timmars dygn. Jag kastade mig fram och tillbaka mellan barnens aktiviteter, tvättade golvet när jag satt på toaletten, sov mindre för att hinna mer. Jag kämpade för att få ihop ett livspussel som hade alldeles för många bitar för att passa in i ramen. Dygnet har 24 timmar. Inte mer, inte mindre. Förvånansvärt många av oss tror att det går att få in 28 timmars arbete på 24 timmar.

Enligt en rapport från TCO ökar risken för sjukskrivning hos kvinnor när de får barn, framförallt hos tvåbarnsföräldrar då det yngsta barnet är runt två år. Förhoppningsvis kommer vårt enormt viktiga jämställdhetsarbete ikapp så att båda föräldrar tar ett lika stort ansvar men idag är det i kvinnornas sjuktal vi ser en stor del av problemet. Och ofta relateras sjuktalen till att vi inte får ihop detta livspussel.   

Balans mellan krav, ambitioner och resurser

Under vissa faser i livet går det inte att hinna med allt. Det är lika naivt som att tro att jag ska kunna springa Marathon på en timme. DET – GÅR – INTE. Många envisas med att hinna med allt man vill göra istället för att se vad man har möjlighet att göra. När vi har för höga krav och ambitioner i förhållande till de resurser vi har uppstår en differens som är farlig att ignorera.

Vi behöver börja i rätt ände och en av de viktigaste delarna handlar om att sänka ambitionerna i det liv vi har och redan tidigt börja träna på återhämtning. Återhämtning kan vara svårt för många, särskilt de som är högpresterande. Då kan det vara bra att börja träna på detta – redan innan man känner sig stressad. Det är ungefär som när vi pratar om fysisk träning, man tränar förebyggande eller inför ett längre lopp t.ex. Det är samma sak här, tränar man återhämtning orkar man mer.

Enkla knep för att få ihop livspusslet 

Träna återhämtning
Ligg på soffan i 10 minuter. Om du upplever det som svårt är det en rätt tydlig larmsignal att träningen faktiskt är livsviktig. Kan man inte enkelt ligga på soffan i 10 minuter utan att känna sig rastlös så har stressen gått lite för långt. Öka sedan till 20 minuter och gör det två gånger per dag. UTAN mobilen. 

Sänk ambition och krav
Det. Går. Inte. Att. Göra. Allt. Man. Vill.
I vissa perioder är det omöjligt att göra allt man vill. Jag skulle vilja påstå att det inte går att ha två barn samtidigt som båda föräldrarna arbetar heltid OM man inte har någon form av uppbackning som kanske en barnflicka eller morföräldrar. Att tro att man kan bolla två heltidsjobb med två barn … det är att ha för höga ambitioner och krav på sig själv.

Var ledig när du är ledig
Nej, det är inte att vara ledig om man samtidigt är ”tillgänglig” på mobilen. Hjärnan får inte den avkoppling den behöver och du får aldrig ner aktiviteten till det viloläge som behövs. Vi behöver jobba för att bli hållbara och arbetsgivare behöver vara tydliga med hur tillgänglig medarbetarna ska vara under ledig tid för att de ska orka jobba i längden.

Lämna jobbet på vägen hem
Se till att ha en fysisk plats där du lämnar jobbet. Det kan vara ett träd du passerar på vägen till och från jobbet, ett hus, en kulle, en kyrka? När du passerar just den platsen lägger du ner jobbet där, mentalt förstås. När du passerar samma plats dagen därpå på väg till jobbet ”plockar du upp” jobbet och fortsätter. Får du en jobbrelaterat samtal på kvällen hemma ska du kunna säga: ”Tyvärr, jag vet inte, jag lämnade jobbet vid kyrkan på vägen hem idag.”

Räkna timmarna
Vi har 24 timmar på ett dygn. En insikt kan vara att se hur jag fördelar dessa. Vi jobbar kanske 8 timmar, lunch 1 timme, sömn i 7 timmar, vi har kanske restid upp till 2 timmar och sedan måste vi räkna med hemarbete (städa, handla, tvätta, gå på toaletten, hämta och lämna barn etc) på 4 timmar. Med just den här ekvationen har jag 2 timmar kvar. Dessa ska räcka till alla annat jag vill göra. Träning, egen tid, vänner och inte minst – barnens aktiviteter.

Tänk att barnen kan ha tråkigt
Jag möter många föräldrar som har massor av aktiviteter för sina barn i veckorna. En del har två per barn och en del har till och med tre aktiviteter per barn (!). Här vet jag inte riktigt vad som har hänt, men det är definitivt någonting som triggar vårt tempo. En aktivitet per barn är fullt tillräckligt om vi själva ska orka och inte bli sjuka och kom ihåg; barn KAN ha tråkigt. Någon sa en gång: ”Ur leda föds kreativitet.” Om de kommer och säger att de har tråkigt kan du säga: ”Bra, fortsätt med det en stund till.”

Gör en sak i taget
Måste jag lyssna på ljudbok när jag går i skogen eller kan jag njuta av ljuden i skogen utan ljudbok och lyssna på ljudbok när jag ligger i soffan? Många tror att om vi gör två saker på samma gång är vi mer effektiva. Det kan inte vara en större missuppfattning. Ingen hjärna i världen är gjord för att göra två saker på samma gång. Inte ens kvinnornas hjärnor. Gör en sak i taget för att bli mer hållbar.

Gå ut i naturen
Det kan låta tjatigt men går inte att understryka tillräckligt mycket. Hela kroppen slappnar av i naturen. Idag är många ute i naturen men alltid med någon form av aktivitet. Visst är det bra och viktigt att röra på sig, men att gå ut i naturen och bara vara närvarande är en livsviktig och relativt enkel form av återhämtning. Studier visar att vi sänker blodtrycket och får ett påslag av signalsubstanser som ger oss välmående bara genom att placera fötterna i gräs. Eller att hålla om ett träd.

//Christina Stielli

***

Precis som Christina Stielli så brinner vi på Convini för den välmående arbetsplatsen där medarbetaren trivs och mår bra. Här är chansen till återhämtning en viktig pusselbit. I vår guide “Så blir din paus energigivande” har vi samlat en rad konkreta tips på hur vi kan få in de där viktiga pauserna under våra arbetsdagar. Du laddar ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

En bättre lunchpaus – så kan en Convinibutik göra skillnad på jobbet

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

JURA espressomaskin till företag