Nedräkningen till semestern har troligtvis redan börjat för ganska många av oss vid det här laget. Det är förstås mestadels helt fantastiskt att ha en lång ledighet att se fram emot, men veckorna innan semestern är ofta väldigt stressiga. I det här blogginlägget ger vi dig därför några tips på hur du kan varva ner inför semestern redan nu.
Inför sommarsemestern är det ofta mer än full fart på jobbet. Maj och juni har också en tendens att bjuda på många aktiviteter utanför jobbet med allt ifrån sommarfester till skolavslutningar som ska hinnas med. Därför är det lätt hänt att även privatlivet är lite smått kaotiskt innan det är dags för semester.
Ladda ner vår guide – Så blir din paus energigivande!
Vi människor behöver regelbunden återhämtning och semestern är ett utmärkt tillfälle för oss att få varva ner och koppla av. Men det tar ofta ett stund för vår hjärna att komma in i semestermood, den har en tendens att fortsätta gå på högvarv en bra bit inpå ledigheten. För att du ska kunna njuta maximalt och verkligen få den avkoppling du behöver, kan det vara en bra idé att börja varva ner redan nu.
Här är fem tips på hur du varvar ner inför semestern:
1. Gör listor
Ibland kan det kännas svårt att prioritera bland sina arbetsuppgifter. Ett bra knep är att använda sig av listor. Gör en lista med saker som måste bli klara innan du går på semester och en lista med sådant som kan vänta tills efter ledigheten. Listorna blir en form av automatisk prioritering och du får lättare att fokusera på de saker som faktiskt måste bli klara. Ibland kan chefen också behöva gå in och hjälpa till att prioritera bland arbetsuppgifter.
2. Börja med en kortvecka, avsluta likadant
Semestern måste inte alltid börja en måndag och avslutas på en fredag. Genom att starta semestern mitt i veckan, får du kraft att orka det där lilla extra som ibland kan behövas innan ledigheten. När du väl är tillbaka, så kan det vara smart att göra likadant för att få en mjukstart och hålla kvar semesterkänslan lite längre.
3. Planera din tillgänglighet
Semestern är till för att du ska vila upp dig. Om du hela tiden går runt och tänker på jobbet, eller är redo att när som helst börja jobba får inte hjärnan den återhämtning den behöver. Detta innebär dock inte att du aldrig ska vara tillgänglig, om du verkligen vill eller behöver det, men det är viktigt att begränsa den. Sätt upp en inre plan för dig själv, att då kan jag svara på några mejl eller ta emot några samtal och var tydlig mot kollegorna när det är. Det är bättre att skriva att du svarar på mejl under en viss period, än att skriva att du hela tiden svarar sporadiskt, eftersom du då riskerar att få betydligt fler mejl än du kanske tänkt dig. Ett bra tips just när det gäller din mejlhantering är också att sätta ihop ett tydligt “out of office-meddelande där du beskriver din tillgänglighet under sommaren, så att den som mejlar vet när den kan förvänta sig ett svar. Likadant gäller med jobbmobilen. Prata in ett tydligt semesteranpassat mobilsvar så att personen som ringer vet vad som gäller under din semester.
4. Bestäm vem som gör vad under ledigheten
I vissa fall kan det vara så att arbetsuppgifter behöver göras även under sommaren trots att de flesta (eller alla) är lediga. Det kan till exempel handla om att attestera fakturor, fixa med löner eller liknande. Bestäm redan innan semester vem som ska ta hand om detta under tiden. Personen som är ansvarig för uppgiften vet då vad som förväntas av henne, och andra kollegor kan slappna av och slippa fundera på om något har missats. Lika viktigt är det att komma ihåg att informera kunder, klienter och leverantörer om läget, så att de vet vem de ska vända sig till under sommaren.
5. Undvik att boka in möten direkt när du är tillbaka
Om det går, vänta några dagar med att boka in möten efter semestern. Många av oss har ofta en del att ta igen när vi kommer tillbaka efter ledigheten, och det kan vara skönt att få ordning på det innan det är dags att starta hösten på allvar. Efter en lång ledighet kan det dessutom ta en stund för oss att komma in i jobbmood igen, så ta tillfället i akt och slipp stressen det kan innebära att köra 100 procent från start. Ett smart tips är att ställa in din “out of office”-status på ytterligare en dag, och på så sätt ge dig själv extra tid att få tillbaka överblicken och kontrollen och undvika “efter semestern-stress”.
Sammanfattning
Semestern närmar sig med stormsteg, vilket förstås är väldigt härligt. Men det kan också kännas stressigt med allt som ska hinnas med på jobbet innan det är dags för ledighet. Genom att prioritera bland dina uppgifter, avsluta mjukt och starta likadant, och planera när du ska vara tillgänglig i sommar kan du börja varva ner inför semestern redan nu.
Vill du få tips på lösningar och metoder för hur du gör din paus energigivande? Ladda ner vår guide!