Multitasking minskar effektiviteten

Många bollar i luften, van att hantera flera saker samtidigt är vanliga önskemål från många arbetsgivare när det är dags att rekrytera personal. Men faktum är att det inte är någon höjdare i praktiken för ett hållbart arbetssätt. Forskare har till och med kommit fram till att multitasking kan vara en katastrof för hjärnan.

Men vadå, jag är ju jättebra på att multitaska? Jag är expert på att göra frukost, klä på barnen och packa träningsväskan samtidigt? Ungefär så. Och ja, det kan fungera i praktiken att göra flera saker samtidigt, men det gäller egentligen bara sådant som vi mer eller mindre gör automatiskt efter en tids träning och främst när det gäller rörelser och aktiviteter som är kopplade till våra motoriska färdigheter. Till exempel att gå och prata i telefon samtidigt, dricka kaffe och småprata med en kollega.

I stressiga tider kan det kännas som en bra idé att göra lite av varje för att det ska gå undan. Att svara på ett mejl samtidigt som vi pratar i telefon med en kund känns som ett smart sätt för att spara tid. Men faktum är att det är precis tvärtom. De senaste åren har det pratats om att multitasking är något av en myt och hjärnforskning visar att det stämmer. Vi kommer att prestera sämre när vi försöker göra flera saker samtidigt eftersom ingenting av det vi försöker göra kommer att få mer än 70 procents fokus. Det i sin tur gör att du i slutändan blir mindre effektiv, eftersom ingen av uppgifterna kommer avslutas med samma goda resultat som om du enbart hade fokuserat på en sak. Hjärnan behöver dessutom ungefär 20 minuter efter varje avbrott för att återfå fokus på arbetet. Då går en hel del tid förlorad.

Ständiga avbrott stressar hjärnan 

Det har aldrig varit så lätt att tappa fokus som idag. Vi har tidigare skrivit om hur digitaliseringen påverkar våra hjärnor, som biologiskt sett fortfarande är kvar på savannen. Det går lite hand i hand med att göra flera saker samtidigt eftersom att vi idag är omringade av teknik som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Alla belöningar våra hjärnor får i form av likes och kommentarer i sociala medier fungerar som godis för hjärnan. Den här typen av multitasking stressar våra hjärnor, som mer eller mindre aldrig får en ärlig chans att vila från ständiga intryck.

Dessutom, tiden det tar att återfå koncentrationen på arbetsuppgiften efter att vi blir avbrutna blir till slut en ganska lång tid om vi känner att vi behöver bli klara med en arbetsuppgift som verkligen behöver vårt fulla fokus. Du känner säkert igen att du vissa dagar har ett riktigt bra flow på jobbet. Dessvärre krävs det inte så mycket för att flowet ska gå förlorat.

Sammanfattning

Det går att göra två saker samtidigt, när rörelserna är kopplade till våra motoriska förmågor. Men när det kommer till att försöka mejla, äta lunch och prata med en kollega blir det en omöjlighet, eftersom att vi inte kommer kunna fokusera tillräckligt bra på någon av uppgifterna. Det stressar dessutom hjärnan att ständigt hoppa mellan olika uppgifter. Så, om du ofta använder multitasking som en arbetsmetod kan det vara dags att tänka om. Både för att öka effektiviteten och minska stressen.

Författare:

Mer läsning

En bättre lunchpaus – så kan en Convinibutik göra skillnad på jobbet

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

JURA espressomaskin till företag