Cortado kaffe – En spansk klassiker!

Brukar du beställa cappuccino eller macchiato när du är på café? Låt oss då presentera dig för deras spanska vän Cortado.

Cortado är kanske inte en av de vanligaste sorterna på kaffemenyerna i Sverige, men den börjar bli vanligare och uppskattas främst för sin lite mer framträdande kaffesmak och krämiga textur. Här kommer vi lära dig mer om vad cortado är och hur du steg-för-steg gör en egen god kopp hemma.

Vad är en cortado kaffe?

Cortado är ett spanskt ord som betyder “skuren” och härstammar från verbet cortar, som direktöversatt betyder “att skära”. Namnet syftar på att kaffets syrlighet mildras genom att det blandas ut med en mindre mängd mjölk. En kaffe Cortado består av hälften espresso och hälften ångad mjölk. Det är viktigt att mjölken inte är allt för skummad för att det ska vara en äkta cortado, men en försvenskad variant har oftast ett lagom krämigt skum på toppen. Främst dricks den här kaffesorten i Spanien, Portugal och Latinamerika, men den börjar få spridning även i andra länder också.

💡Tips! För att få till en riktigt äkta känsla ska en cortado serveras i ett litet glas, men det går också bra med en mindre kopp.

Njut av stans godaste kaffe - på jobbet

Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!

Vad är skillnaden på cortado, macchiato och cappuccino?

Något förenklat kan man säga att cortado är ett mellanting mellan de italienska och mer välkända kaffesorterna macchiato och cappuccino. Den stora skillnaden mellan dem är mängden mjölk och i vilken form mjölken är. En macchiato består av espresso med endast en skvätt ångad mjölk på toppen, medan en cappuccino består av lika delar espresso och ångad mjölk och mjölkskum. En kaffe Cortado med lika delar, (50/50), espresso och ångad mjölk hamnar då mitt emellan dessa två.

💡Tips! Läs mer om olika kaffesorter och lär dig skillnaden mellan dem.

Så gör du en god cortado kaffe

⏱️ Tid: 5 minuter
☕ Vad du behöver:

  • 30 ml espresso (fungerar även med en dubbel espresso)
  • 30 ml valfri mjölk

Steg 1 – Brygg espresso

Brygg en enkel espresso och häll den i ett litet glas eller en espressokopp.

Steg 2 – Värm mjölken

Ånga mjölken eller värm den i kastrull tills den uppnår 60 – 65 grader.

Steg 3 – Häll mjölken över kaffet

Häll mjölken över din espresso så att kaffet och mjölken består av lika delar; hälften espresso och hälften mjölk.

Njut av din cortado kaffe!

Bjud på gott kaffe på jobbet!

Med Convini kan du bjuda anställda och kunder på riktigt gott kaffe varje dag. Våra kaffemaskiner har flera sorters kaffe att välja mellan och bidrar till ökad trivsel på arbetsplatsen. Upptäck Convinis helhetslösningar för kaffe på jobbet samt våra moderna kaffemaskiner i världsklass.

Författare:

Mer läsning

Rosta kaffe hemma! Convinis kaffeexpert lär dig allt om kafferostning

Kaffets historia – hur kaffebönan erövrade världen

7 anledningar att välja ekologiskt kaffe till kontoret

JURA espressomaskin till företag

Jura X10

Om Jura X10

Jura är ett varumärke som många kaffekonnässörer i Skandinavien har en god relation till. Och det finns många anledningar till att kaffemaskiner från Jura ligger högt på önskelistan. En helt ny anledning är Jura X10 som triumferar med sin fantastiska snabbhet. X10 levererar perfekt kaffenjutning på rekordtid. Den är utrustad med en tysta keramiska kvarnar . Ingen arom går förlorad och såväl smak- som doftupplevelse blir optimal. En perfekt kopp kaffe! Med sin snabbhet passar X10 perfekt på moderna företag där tempot är lika högt. Viktiga detaljer och avgörande faktorer i val av kaffemaskin.