Chai latte – Vårt recept på det kryddiga teet

Älskar du den varma, kryddiga smaken av chai latte men vill kunna njuta av den när som helst, utan att behöva hänga på café? Goda nyheter! Det är enklare än du tror att göra denna mysiga och värmande dryck hemma – och vi sitter på ett riktigt gott recept!


Men först…

Vad är chai latte?

Chai latte är en varm dryck med ursprung i Indien, där den traditionellt kallas “masala chai”. Den består av svart te som kokas med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och peppar, och sötas ofta med honung eller socker. Den varma kryddblandningen blandas sedan med ångad mjölk, vilket ger drycken dess karaktäristiska, lena smak och krämiga textur.

Chai latte är en perfekt kombination av värmande kryddor och mjuk sötma – en favorit för kalla dagar eller när du bara vill ha något mysigt att njuta av.

Recept chai latte

Ingredienser

2 koppar

  • 2 tsk svart te
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk eller växtbaserad dryck
  • 1 kanelstång
  • 4 kardemummakapslar
  • 4 hela nejlikor
  • 2 skivor färsk ingefära (eller ½ tsk malen ingefära)
  • 1 stjärnanis (valfritt)
  • 4 svartpepparkorn (valfritt)
  • 1 tsk socker eller honung (valfritt)
  • Skummad mjölk som topping
  • Malen kanel för garnering

Psst! Vill du hellre göra en express-variant av chai latte? Det finns också färdiga chai-tepåsar och chai-te på lösvikt.

Så gör du chai latte

  1. Mortla kryddorna: Börja med att lätt mortla kardemummakapslar, nejlikor, pepparkorn och stjärnanis om du använder det. Du behöver inte finmala kryddorna, bara krossa dem något så att smakerna frigörs bättre.
    Tips! Om du inte har en mortel kan du också lägga kryddorna i en plastpåse och krossa dem lätt med en kavel eller baksidan av en sked.
  2. Rosta kryddorna: Värm en torr kastrull på medelvärme och tillsätt de mortlade kryddorna och kanelstången. Rosta dem i 1–2 minuter tills dofterna börjar spridas.
  3. Koka kryddblandningen: Tillsätt 2 dl vatten till kastrullen och låt det koka upp med kryddorna. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i 10 minuter för att verkligen dra ut alla smaker.
  4. Tillsätt te: Lägg i det svarta teet och låt det dra i 3–5 minuter beroende på hur starkt du vill ha det.
  5. Tillsätt mjölk: Häll i 2 dl mjölk och värm blandningen på låg värme utan att låta det koka. Rör om och tillsätt socker eller honung om du vill ha sötma.
  6. Sila drycken: Använd en finmaskig sil för att sila bort kryddorna och teet. Häll drycken direkt i din favoritkopp.
  7. Toppa med skummad mjölk: Häll på skummad mjölk för en extra krämig chai latte och strö lite malen kanel på toppen för dekoration.

Convini – För alla kaffe- och tedrickare på jobbet

Är det något vi älskar nästan lika mycket som kaffe, så är det te! På Convini vill vi att tedrickarna ska njuta lika mycket som kaffedrickarna. Därför erbjuder vi ett noga utvalt sortiment av värmande drycker, både kaffe och te, för att alla ska hitta sin favorit. Våra tedrycker inkluderar hållbart certifierade teer från några av världens främsta varumärken, som det populära Pukka och lyxiga ceylonteet Bogawantalawa – världens första klimatpositiva te.

Oavsett om du föredrar en rykande het chai latte eller en kopp nybryggt kaffe, ser vi till att varje dryck smakar som på ditt favoritcafé – fast på jobbet. Med våra moderna kaffemaskiner och vårt utvalda sortiment av drycker blir varje kopp något att längta efter!

Författare:

Mer läsning

Så gör du pumpkin spice latte hemma

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

JURA espressomaskin till företag