Kaffets historia – hur kaffebönan erövrade världen

Kaffet, som är en av världens mest älskade och konsumerade drycker, har en lång och fascinerande historia som sträcker sig över århundraden. Från den första upptäckten i Etiopien till den världsomspännande kaffekulturen av idag, är kaffets resa rik på berättelser och kulturella influenser. 

I den här artikeln tar vi med dig på en resa genom kaffets historia och dess ursprung, från dess mystiska upptäckt till dess roll som en självklar del av människors liv idag och de utmaningar som kaffebranschen står inför. 

Det började med en get-herde

Kaffet är en av de äldsta dryckerna som vi än idag fortfarande konsumerar. Kaffets historia börjar i Etiopien vid gränsen till Sydsudan. Där sägs det ha upptäckts på 400-talet av en get-herde vid namn Kaldi. Legenden berättar att Kaldi märkte att hans getter blev lekfulla och fulla av energi efter att ha ätit av bären från ett visst träd. Nyfiken på dessa effekter plockade han och åt några bär själv och upplevde en ökad vakenhet och energi. Kaldi delade sina upptäckter med en lokal munk, och inte långt därefter använde munkarna bären för att brygga en dryck som höll dem alerta under sina långa nattliga böner.

Men det skulle dröja ända till 1200-talet innan vi kom på att man kunde rosta bönan i bäret, mala och blanda med hett vatten och vips så hade en kopp kaffe tillretts för första gången. Det dracks först av sultanerna i Jemen och av den anledningen trodde många att kaffet faktiskt hade sitt ursprung i Jemen. Carl Von Linné gav därför kaffesorten namnet Coffea Arabica. Det var inte förrän långt senare som man förstod att kaffet faktiskt hade sitt ursprung i Afrika och inte Arabien.

Spridningen av kaffet i världen

I den arabiska kulturen blev kaffet snart en viktig del av det sociala livet och under 1400-talet öppnades de första kaffehusen. Dessa kaffehus blev samlingsplatser där människor kunde diskutera politik, kultur och filosofi – inte helt olikt det vi idag kallar caféer. Araberna var de första att börja odla kaffeträd (i Jemen) och använda olika rostningstekniker för att förbättra kaffets smak. 

På 1600-talet nådde kaffet Europa genom handeln med Mellanöstern, och det blev snabbt populärt i städer som Venedig, London, Paris och Wien. Även i Europa växte det fram kaffehus likt de på den Arabiska halvön, som blev centrum för intellektuell diskussion och samhällsliv. Under denna period började man även ha socker i kaffet för att göra det sötare och mer aptitligt.

I och med kolonialismen spreds kaffet vidare till Latinamerika, Afrika och Asien. De europeiska kolonialmakterna såg möjligheten att odla kaffe på sina nya marker på lite varmare breddgrader och började kontrollera produktion och handel med kaffe. Det var den här spridningen av kaffe som gav upphov till olika kaffesorter och smakprofiler, beroende på både växtplats och odlingsteknik.

Senare, under 1800-talet blev kaffet en betydande handelsvara och kaffehandeln industrialiserades. Kaffemaskinen uppfanns och kaffe kunde nu tillverkas både snabbt och i stora mängder, vilket möjliggjorde kaffekulturens vidare spridning över hela världen.

När kom kaffet till Sverige? 

Kaffet fann sin väg till Sverige i slutet på 1680-talet. Då kunde kaffe inhandlas på apotek runt om i vårt land, men framförallt i Stockholm. Det skulle dock dröja till 1800-talet innan kaffet blev en allmän svensk folkdryck som till en början dracks som måltidsdryck, innan det slutligen blev den fika-dryck som den är idag. 

Njut av stans godaste kaffe - på jobbet

Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!

Kaffebryggning från 1600 – 2000-talet  

När vi började dricka kaffe i den form som vi dricker det nu, så gjordes det ofta på fat. Kaffet ansågs vara för hett i en kopp, men svalnade snabbt när det hälldes upp på fat. Tillsammans med en sockerbit i munnen dracks kaffet från ett litet fat, vilket myntade det uttryck om vi idag känner igen som kaffe-på-fat. 

Så hur har tekniken för både bryggning och sättet vi dricker kaffe på, förändrats från 1600-talet och fram till idag?

1600-talet: kaffebryggning över öppen eld 

Under 1600-talet kom man på att man kunde brygga kaffebönorna hela eller mortla dem och hälla dem i vatten och därefter koka upp vattnet över en öppen eld. Det var det vanligaste sättet att brygga kaffe på innan man på senare tid upptäckte kaffefiltret. Kokkaffe anses som den äldsta metoden för att brygga kaffe och används än idag.

1700-talet: kaffefiltret tog kaffebryggningen till nya nivåer

Nackdelen med att koka kaffebönor i vatten, över öppen eld var att det gav kaffesump kvar i kaffet. Under 1700-talet kom man därför på den briljanta idén att använda sig av en linneduk som filter. Fransmännen började mala bönorna och hällde sedan kaffet i en linneduk som knöts ihop och placerades i det kokande vattnet. En kort tid efter kom man också i Frankrike på den så kallade drop tekniken – att kokande vatten hälldes över linneduken med kaffet i, istället för att säcken lades i vattnet. En teknik snarlik den bryggningsmetod som idag kalls Pour-over kaffe

1800-talet: Espresso- och kaffemaskiner gör sin entré 

Under början av 1800-talet upptäcker Italienaren Angelo Moriond espressotekniken. Det gjorde han genom att låta het ånga pressas igenom finmalet kaffe. Utvecklingen av kaffemaskiner fortsätter i Frankrike under hela 1800-talet och snart var Sifo-bryggaren, i Sverige känd som Don Pedro och Vakuumbryggning, ett faktum. I mitten av 1800-talet uppfanns även Perkulatorbryggaren. Alla dessa bryggmetoder används än idag. 

1900-talet: Färdigmalet kaffe och snabbkaffe blev det nya 

Tider av att behöva rosta och mala sitt eget kaffe var förbi. Under senare delen av 1900-talet började vi äntligen kunna köpa färdigrostat och malet kaffe i butikerna. Under samma tid kom även det upplösningsbara kaffet att introduceras på kaffemarknaden genom Dr. Sartori Kato från Japan. Snart hade kaffegiganten Nestlé släppt sin egen version av ett upplösningsbart kaffe som de valde att benämna som snabbkaffe eller frystorkat kaffe. Efterfrågan av kaffe ökade under 1900-talet och har sedan dess varit en av världens absolut största handlingsvaror.

Kaffefilter och kaffebryggare blir till vad de är idag 

I början av 1900-talet uppfanns kaffefiltret i papper av den tyska kvinnan Melitta Bentz. Kaffefiltret är detsamma som vi använder idag. Förutom kaffefiltret så avancerade även kaffemaskinerna och våra bryggmetoder. Bland annat tillkom nya bryggtekniker som: 

  • Espressomaskiner: Tack vare Italienaren Achille Gaggia så har vi fortfarande (nästan) samma teknik när vi gör Espresso idag, som på 30-talet.
  • Presstekniken: Fransmännen upptäcker presso-tekniken där man häller hett vatten och malt kaffe samman och pressar ner kaffet med hjälp av en sil. Presskannan är idag fortfarande en populär bryggteknik.
  • Elektriska kaffebryggaren: Under 50-talet i Tyskland tillverkades den första elektriska kaffebryggaren. En revolutionär bryggteknik som sedan dess har varit den vanligaste bryggtekniken i alla svenska hem. Den blev särskild populär tack vare att kaffebryggaren brygger kaffet helt automatiskt. En bra kaffebryggare håller en jämn och rätt inställd vattentemperatur vilket ger bästa möjliga smak. En viss skillnad från många andra tidigare bryggmetoder. 

2000-talet: kaffe som vi dricker det nu 

Kaffets historia går tillbaka långt i tiden och bryggmetoder som vi använder idag på 2000-talet är precis densamma som de var för snart 100 år sedan. Däremot har tekniken i sig förfinats och vi har fortsatt utveckla redan existerande bryggmetoder. Det som är nytt för 2000-talet är kapselkaffe. Trots att de introducerades redan på 80-talet, så blev det inte populärt förrän på 2000-talet. En annan ny bryggteknik som upptäckts är bland annat cold brew kaffe och aeropress kaffe. 

Kaffets hållbarhetsutmaningar

Samtidigt som kaffe fortsätter att vara populärt, står kaffeproduktionen inför stora hållbarhetsutmaningar. Klimatförändringar och socioekonomiska frågor påverkar kaffeproduktionen runt om i världen. Många organisationer inom kaffebranschen arbetar aktivt för att främja hållbar odling och handel med kaffe, för att säkerställa en långsiktig och hållbar tillgång på kvalitetskaffe.

Historiskt gott kaffe från Convini 

Gott kaffe kan liva upp vilken arbetsdag som helst! Vi på Convini ser till att ni alltid har riktigt gott och hållbart kaffe på jobbet. Våra kaffemaskiner är skräddarsydda för er arbetsplats, fyllda med 100 % hållbart certifierat kaffe, redo att leverera toppkvalitet vid varje bryggning. Utforska vårt breda utbud av kaffesorter – från en helt vanlig kopp bryggkaffe till en len och krämig cappuccino.

Författare:

Mer läsning

Rosta kaffe hemma! Convinis kaffeexpert lär dig allt om kafferostning

7 anledningar att välja ekologiskt kaffe till kontoret

Gör en god pepparkakslatte till jul

JURA espressomaskin till företag