Lär dig allt om pour over kaffe

Pour over kaffe är den nya eller kanske snarare nygamla bryggmetoden som är här för att stanna. Metoden har använts i över 100 år och har sedan dess varit en otroligt omtyckt bryggmetod. Blir du också nyfiken på att testa? Här är en steg för steg guide hur du brygger perfekt pour over kaffe.

Vad är pour over kaffe?

Pour over kaffe, eller droppkaffe (från engelskans “drip coffee”) som det också kallas, sägs ha upptäckts i början av 1900-talet av Amalie Auguste Melitta Bentz. Hennes frustration över bismaken som blev av kaffet och mängden kaffesump som blev kvar i kaffepressen fick henne att istället testa pour over kaffe – och resten är historia.

Pour over innebär att du långsamt häller hett vatten över malet kaffe i ett pappersfilter, likt hur du gör Chemex kaffe. Metoden är unik i sitt slag då den ger dig full kontroll över bryggningen till skillnad från en elektrisk kaffebryggare. När det görs på rätt sätt kan du frigöra de allra bästa och smakfulla aromerna från kaffet för att skapa din perfekta kaffekopp.

Njut av stans godaste kaffe - på jobbet

Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!

Så gör du pour over kaffe steg-för-steg

⏱️ Tid: ca 5 min
☕ Vad du behöver:

  • Hett vatten
  • Nymalet kaffe
  • Ett kaffefilter
  • En pour over-bryggare

Steg 1 – Koka upp vatten

Börja med att koka upp rätt mängd vatten i rätt temperatur. Rätt temperatur är cirka 93-96 grader, det vill säga temperaturen när vattnet precis kokat upp och fått vila i 20 sekunder. Tänk på att cirka 2 dl utgör en kopp kaffe. När du kokat upp vattnet ska du börja med att placera kaffefiltret i filterhållaren.

💡 Tips! Häll en liten mängd kokande vatten i det tomma filtret för att blötlägga det. När du blötlägger filtret så förvärmer du din bryggare samtidigt som du undviker att filtret ger av sig eventuell papperssmak till ditt droppkaffe. Glöm inte att hälla bort vattnet efter.

Steg 2 – Dosera kaffet

Nästa steg är att dosera rätt mängd av det malda kaffet. Här kan du räkna med 55-65 gram kaffe per liter vatten. Häll ner det malda kaffet i filtret.

💡 Tips! Vill du ta din pour over kaffe till nästa nivå kan du börja med att mala kaffebönorna själv i en kaffekvarn. Då får du både den bästa smaken och aromen av kaffet. Har du ingen kaffekvarn ännu? Ingen fara, färdigmalet bryggkaffe funkar också utmärkt och ger riktigt gott droppkaffe!

Steg 3 – Blötlägg och låt kaffet blomma

När du placerat kaffet i filtret så är det dags att låta kaffet blomma, eller väta kaffet som det också heter. Det innebär att du ska hälla en del av det varma vattnet, cirka 10 %, över kaffet. Häll försiktigt vattnet i en cirkulär rörelse över kaffet tills dess att allt kaffe är täckt av vattnet.

Därefter väntar du i cirka 30 sekunder och låter kaffet “blomma” upp. Medan du väntar kan du passa på att njuta av den otroliga doften.

💡 Tänk på! Ju mer “nyrostat” kaffet är, desto längre tid behöver kaffet för att “blomma” ordentligt. Vet du med dig att kaffet nyligen har rostats så kan du förlänga tiden till cirka 1 minut.

Steg 4 – Brygg kaffet

När du låtit kaffet blomma är det dags att hälla på resterande mängd vatten. Häll långsamt det heta vattnet över kaffet i en tunn och jämn stråle i cirkulerande rörelse, låt därefter kaffefiltret och gravitationen göra resten av jobbet.

💡Tips! För bästa resultat, använd en kanna med en lång och smal pip – precis som proffsen inom handbryggning gör. Det ger dig bättre kontroll och gör det enklare att hälla vattnet jämnt över kaffet, vilket maxar smaken i varje kopp. En liten detalj som gör stor skillnad!

Steg 5 – Njut av ditt droppkaffe!

Bryggtiden tills kaffet är klart bör vara mellan 4-6 minuter. Sedan har du det, den perfekta koppen av nybryggt pour over kaffe!

Får det lov att vara en god kopp kaffe på jobbet?

Riktigt gott kaffe är inget man unnar sig, det ska vara en självklarhet. Med Convinis världsledande kaffemaskiner för företag kan du varje dag njuta av förstklassigt kaffe på jobbet.

👉 Vill du höja kaffekulturen på din arbetsplats? Kontakta oss och låt någon av våra kaffeexperter hjälpa er att sätta ihop den bästa lösningen för just er! ☕✨

Läs mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Rosta kaffe hemma! Convinis kaffeexpert lär dig allt om kafferostning

Kaffets historia – hur kaffebönan erövrade världen

7 anledningar att välja ekologiskt kaffe till kontoret

JURA espressomaskin till företag

Jura X10

Om Jura X10

Jura är ett varumärke som många kaffekonnässörer i Skandinavien har en god relation till. Och det finns många anledningar till att kaffemaskiner från Jura ligger högt på önskelistan. En helt ny anledning är Jura X10 som triumferar med sin fantastiska snabbhet. X10 levererar perfekt kaffenjutning på rekordtid. Den är utrustad med en tysta keramiska kvarnar . Ingen arom går förlorad och såväl smak- som doftupplevelse blir optimal. En perfekt kopp kaffe! Med sin snabbhet passar X10 perfekt på moderna företag där tempot är lika högt. Viktiga detaljer och avgörande faktorer i val av kaffemaskin.